Prilika privrednim subjektima u TK za sanaciju šteta

Privredni subjekti sa područja Tuzlanskog kantona koji su pretrpjeli štete od nedavnih elementarnih nepogoda imaju priliku aplicirati za dva poziva podrške sanaciji nastalih šteta. Naime, imajući u vidu štete koje su rezultat nedavnih elementarnih nepogoda na području Bosne i Hercegovine mnogi donatori usmjerili su sredstva na dodjelu pomoći privrednim subjektima.

EU Program za oporavak od poplava (EU PoP) je u okviru programske komponente Ekonomski oporavak objavio javni poziv za dodjelu bepovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom i proizvodno-uslužnom djelatnošću, a koji su pretrpjeli materijalnu štetu od poplava.

Što se tiče Tuzlanskog kantona, za ovaj poziv mogu aplicirati mala i srednja preduzeća u privatnom vlasništvu iz općina Tuzla, Živinice, Srebrenik i Lukavac, a iznos sredstava koji se može dodijeliti kao pomoć za rekonstrukciju privredne i poljoprivredne infrastrukture,   pružanje tehničke pomoći u cilju poboljšanja produktivnosti, kao i pružanje ekonomske pomoći u stvaranju  prihoda zasnovanog na pristupu lanca vrijednosti se može kretati između 10.000 i 150.000 KM. Rok za prijavu na ovaj poziv je 22. septembar 2014. godine.

Značajno je istaći da je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) koji koordinira EU Programom za oporavak od poplava nedavno otvorio kancelariju u Tuzli (Ulica Mije Keroševića 20, Tuzla ) što omogućava lakši pristup informacijama i drugim vrstama podrške u okviru programa za privredne subjekte Tuzlanskog kantona.

Aplikacione obrasce, smjernice za aplikante i više informacija o pozivu moguće je pronaći na web stranici http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/vijesti/2014/08/29/public-call-for-smes-eu-floods-recovery-programme/

Udruženje za razvoj NERDA Tuzla i „Agencija za razvoj preduzeća – EDA“, Banja Luka su objavili „Javni poziv za realizaciju mjera podrške poslovnim subjektima za saniranje posljedica poplava“, koji se realizuje u okviru projekta „CREDO Krajina“, a koji je finansiran od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida.

Pravo na prijavu na Javni poziv imaju privredna društva u privatnom vlasništvu koja su pretrpjela direktnu štetu od poplava sa sjedištem poslovanja ili izdvojenom poslovnom jedinicom u svim općinama Tuzlanskog kantona, a koji posluju u okviru metaloprerađivačke, drvoprerađivačke i prehrambene industrije te u okviru sektora proizvodnje plastike i izrade alata.

Iznos podrške od 10.000 do 20.000 KM se može iskoristiti za nabavku ili popravak mašina i opreme, nabavku sirovina i drugog materijala za redovno obavljanje registrovane djelatnosti te građevinske radove na sanaciji objekata. Rok za prijavu na ovaj poziv je 19. septembar 2014. godine.

Aplikacione obrasce, smjernice za aplikante i više informacija o pozivu moguće je pronaći na web stranici http://nerda.ba/nerdaeda2014.php.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona poziva sve privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona koji su pretrpjeli štete tokom nedavnih elementarnih nepogoda da oskoriste mogućnosti koje se nude u okviru ovih programa, a Ministarstvo stoji na raspolaganju za podršku u procesu izrade projektnih aplikacija (www.mrptk.ba).

( Odjeljenje za informisanje TK )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*