Tužilaštvo BiH: Uhapšeni Miodrag Josipović i Branimir Tešić, optuženi za pomaganje u genocidu

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine lišena su slobode dvojica osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom 1995. godine na području općine Bratunac.

Hapšenje su izvršili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH lišeni su slobode osumnjičeni Miodrag Josipović (1959) i Branimir Tešić (1955), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su kao nadređeni u SJB Bratunac naređivali, organizovali i nadzirali prisilno premještanje civilnog stanovništva iz Potočara, prihvat i zadržavanje više hiljada zarobljenika, muškaraca i dječaka bošnjačke nacinalnosti u Bratuncu 13. jula 1995. godine, gdje su zarobljenici bili izloženi nasilju i likvidacijama, kojom prilikom je oko 100 njih ubijeno.

Oni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. u vezi sa članom 31. pomaganje iz KZ-a BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*