Danas je Dan zaljubljenih – Valentinovo

Danas se obilježava Dan zaljubljenih – Valentinovo. Sve će biti preplavljeno pričama o zaljubljenosti i ljubavi, a mnogi će jedni drugima pokušati pokloniti što bolji, skuplji i zanimljiviji poklon, zaboravljajući da je najbolji poklon koji se nekome može podatiti, upravo iskrena i čista ljubav.

A kompletna priča o prazniku zaljubljenih nije počela u današnjem njegovom duhu. Praznik je naime vezan za legendu o svetom Valentinu, svećeniku kome je odrubljena glava jer je tajno vjenčavao zaljubljene parove.

Historija ne može potvrditi da li je ovaj svećenik zaista postojao, niti detalje o njegovom životu. Smatra se da je Valentin bio ljekar i biskup, da je živio u 3. vijeku, a ubio ga je, navodno, rimski car Klaudije II 269. godine.

Njegovo poštovanje u Crkvi počinje u 4. vijeku, ali u pravom smislu tek u 15. vijeku. Malo po malo, sve se polako izvlačilo iz čisto crkvednih, odnosno vjerskih stvari, da bi danas danas pogubljenje jednog svećenika rezultiralo proslavljanjem Dana zaljubljenih.

Engleski pjesnik povezao Valentina sa romantičnom ljubavlju

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom vijeku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pjesniku poznog srednjeg vijeka.

U to vrijeme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmena ljubav. Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvijećem, slatkišima i čestitkama.

Savremena obilježja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od devetnaestog vijeka, rukom pisanim čestitkama mjesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.

Čestitka za Valentinovo

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Šarl Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zarobljeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu, jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake godine se za Valentinovo pošalje više od milijardu čestitki i nešto više ih bude poslano jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 miliona ruža.

U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko hiljadu ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitki za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*