BiH usaglasila sve odgovore na Upitnik, slijedi uručivanje Evropskoj komisiji

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je nakon današnje sjednice da je Bosna i Hercegovina usvojila odgovre na Upitnik Evropske komisije, ocijenivši to najkompleksnijim poslom na evropskom putu Bosne i Hercegovine.
Zvizdić se tokom svog obraćanja prisjetio 2015. i 2016. godine, kazavši da su to bile najuspješnije evropske godine BiH, a da se sada, uprkos preranoj predizbornoj kampanji, vratila na uspješnu realizaciju obaveza.

“Za dva mjeseca smo, bez obzira na turbulentno političko vrijeme, usvojili set zakona o akcizama i odgovorili na Upitnik Evropske komisije. Prema najosnovnijim baznim elementima BiH je postala kredibilan partner i uspješan partner koji je odgovorio na zahtjeve Evropske komisije”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da su usvojili tri važne strategije: za transport, okoliš i ruralni razvoj.

“Uskoro očekujemo energetsku strategiju koja će donijeti stotine miliona eura Bosni i Hercegovini”, istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH danas jednosglasno usvojilo odgovore na Upitnik koji predstavlja najsloženiju fazu u dosadašnjem kretanju na evropskom putu.

“Želimo biti u Evropskoj uniji, želimo biti punopravni član. Upitnik je najkompleksnija faza koju je Bosna i Hercegovina realizirala. Govorimo o 3.242 pitanja, više od 1.200 predstavnika svih institucija iz svih nivoa vlasti koji su bili uključeni u proces, stotinu održanih sastanaka”, prisjetio se Zvizdić.

Ponovio je da govori o jednom od najkompleksnijih procesa uspješno realiziranog posla.

“Mehanizam koordinacije u zemlji složenog ustrojstva je vrlo efikasan. Ovdje vidite odštampane odgovore i tu se može vidjeti o kojoj količini materijala se radi. Ovo je jedinstveni odgovor”, poručio je Zvizdić pokazujući na dokumente.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*