dragan_lukac_ministar_mup_rs1_14022018

Lukač: Neće Rusi, već Amerikanci obučavati specijalce RS-a

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Dragan Lukač izjavio je u Banjaluci da nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje učestvovati u obuci Specijalne jednice policije RS ili nekih drugih pripadnika MUP-a, nego da će to raditi “kolege iz Amerike, kao i evropskih policija”.

Ne postoje namjere da Rusi učestvuju u obuci specijalnih jedinica, istakao je Lukač na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare.

“Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti, niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jednicama Ministarstva unutrašnjih poslova RS ili policijom RS”, tvrdi Lukač.

Potvrdio je da će, kao i ranijih godina, obuke sa specijalcima RS raditi njihove kolege iz Amerike, kao i evropskih policija.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da MUPRS-a nabavlja oružje, 2.500 pušaka iz srbijanske ‘Zastave’ u vrijednosti od oko 960.000 dolara.

Radi se to zato što je naoružanje koje policija ima zastarjelo, istako je Lukač.

“Problem MUPRS-a je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme”, rekao je.

Nove puške, koje će biti dopremljene policiji RS-a, biće, kaže, podjeljenje policijskim stanicama i biće na raspolaganju pripadnicima entitetske policije u slučaju potrebe i za intervencije.

Podsjetio je na slučaj iz Zvornika kada se ranjeni policajac, kako je rekao Lukač, nije mogao odbraniti prilikom terorističkog čina u tom gradu, jer je imao pištolj star više od 30 godina.

Lukač je istakao da pripadnici MUPRS-a moraju da zaštite svoj i živote građana u entitetu od “terorističkih i bilo kojih drugih napada, koji ih mogu ugroziti”.

Lukač je danas ponovio da nisu tačne informacije o obučavanju djece iz Republike Srpske u ruskim kampovima.

Da li je Lukač sazvao vanrednu konferenciju za novinare zbog pisanja Guardiana?

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač se u najvećem dijelu konferencije za novinare u Banjaluci indirektno osvrtao na pisanje uglednog britanskog lista Gardijan (Guardian), odnosno na članak koji je odbjavljen juče, a posvećen je naoružavanju policije u RS-u.

Gardijan tako piše da je “nabavka dvije i po hiljade automatskih pušaka od strane policije bosanskih Srba izazvala zabrinutost u vezi s namjerama separatistički vođene regionalne vlade (vlast u RS, op. aut.) i produbljivanja ruskog uticaja na ovu podijeljenu i ekonomski utučenu naciju”.

List navodi da bi pošiljka sa dvije i po hiljade automatskih pušaka iz Srbije trebala u Republiku Srpsku stići u martu, sedmicama prije nego što je zakazano otvaranje novog centra za obuku gdje se očekuje da ruski savjetnici, kako je navedeno, igraju svoju ulogu.

Ranije ovog mjeseca, piše Guardian, Evropska komisija objavila je novu strategiju za regiju, nudeći put ka Evropskoj uniji (EU) zasnovan na zasluzi, ali je “ostavila nejasnim to kako će Bosna prevazići svoje duboke strukturalne probleme”.

“Srpski aktivisti civilnog društva, centralna bosanska vlada u Sarajevu i zapadni diplomati vjeruju da će separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik koristiti novu, teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao protivnike pred izbore u oktobru”, navodi Guardian u svom danas objavljenom tekstu.

Navodi se i to da dugoročno postoji strah “da bi se sila mogla upotrijebiti u okviru daljih Dodikovih zahtjeva za nezavisnošću (bh. entiteta Republika Srpska, op. aut.) i to pod rizikom za novim ratom u regionu”.

“Rusija, koja vidi Dodika kao branik protiv bosanskog članstva u NATO-u, pokazala je snažnu podršku ovome srpskom separatisti koji se najmanje šest puta susreo s Vladimirom Putinom od 2014. godine”, upozorava list.

U svom članku Guardian prenosi i izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je, kako se navodi, ranije potvrdio nabavku naoružanja.

“Dvadeset godina nismo imali pravo da opremamo policiju, sada smo to odlučili učiniti”, rekao je Dodik, prenosi list.

U tekstu posvećenom naoružavanju Policije RS, Guardian prenosi i izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka koji je izrazio zabrinutost u vezi s isporukom tog naoružanja.

“Volio bih da zemlja ima što manje oružja. Ako jedna strana nabavlja ovaj tip oružja, onda će ga htjeti i druga strana”, upozorio je Inzko, prenosi se u članku.

Guardian navodi i to da diplomate u Sarajevu kažu da je policija u Federaciji BiH također kupila nekoliko stotina komada oružja s dugim cijevima, ali i da “većina policajaca u kantonima nose samo pištolje”.

Ovaj list podsjeća i na napad na policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine od strane 24-godišnjeg povratnika bošnjačke nacionalnosti Nerdina Ibrića, te da je taj napad poslužio srpskim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, odnosno RS, da počnu raspravljati o potrebi uvođenja teško naoružane protivterorističke jedinice.

“Od tada, incident se koristio da bi opravdao jačanje policijske snage. Na mjestu bivše kasarne u Zalužanima pored Banjaluke u aprilu bi se trebao otvoriti protivteroristički centar za obuku vrijedan četiri miliona dolara”, navodi se u članku ovog britanskog lista.

Podsjeća se i na to da je tokom 2015. godine ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisao sporazum o saradnji s Moskvom, koji predviđa da stručnjaci iz Rusije pružaju protivterorističku obuku u ovom bh. entitetu.

“Srpska opoziciona aktivistica, koja nije željela da bude imenovana, tvrdi da su savjetnici iz Rusije već stigli na područje Banjaluke i da će se i Zalužani i planirani novi kargo terminal na lokalnom aerodromu na kraju koristiti kao ‘humanitarni centar’ kojim će upravljati Rusi”, piše list.

Navodi se da su američke vlasti posumnjale da sličan centar u Nišu u Srbiji obezbjeđuje “čvor” za ruske obavještajne operacije, kao što je bio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

“Zapadni diplomata u Bosni rekao je da do sada nije bilo ‘nikakvih čvrstih dokaza’ da su Rusi uspostavili sličan ‘čvor’ u Bosni. ‘Ali, posmatramo veoma pažljivo’, dodao je diplomata”, prenosi Guardian.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*