Napadač na školu optužen za ubistvo u 17 tačaka

Napadač na srednju školu u Parklandu, u saveznoj američkoj državi Floridi, Nikolas Cruz optužen je u 17 tačaka za ubistvo s predumišljajem.

Devetnaestogodišnji napadač je optužen u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu nakon višesatnog ispitivanja federalnih vlasti.

Cruz je doveden je u zatvor okruga Broward u bolničkoj odjeći, jer je nakon napada, u kojem je usmrtio 17 osoba, hospitalizovan zbog otežanog disanja.

Šerif okruga Broward Scot Israel izjavio je da je 19-godišnjak ranije bio izbačen iz škole u kojoj je izvršio napad zbog “disciplinskih razloga”.

Školu pohađa oko 3.000 učenika, a neki su ga opisali kao nestabilnu osobu čudnog ponašanja.

Nekoliko sati nakon napada američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru uputio poruku saučešća porodicama stradalih.

Trump je poručio da je to bio stravičan napad i da se niti jedan Amerikanac u svojoj školi ne bi trebao osjećati nesigurnim.

Advokat Jim Lewis izjavio je kako je porodica napadača znala da je posjedovao automatsku pušku “AR-15”, da su devastirani zbog napada te da sarađuju s vlastima.

Napad se dogodio u srijedu u popodnevnim satima po lokalnom vremenu, a policija je evakuirsala učenike i zatvorila školu.

Riječ je o najsmrtonosnijoj školskoj pucnjavi u SAD-u u posljednjih pet godina i 18. od početka godine.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*