Finska građanima svaki mjesec poklanja 560 eura

U siječnju 2017. Finska je počela nasumično odabranim građanima isplaćivati univerzalni temeljni dohodak. 2000 ljudi između 25 i 58 godina tako mjesečno prima 560 eura, a pritom nemaju obvezu tražiti ili prihvatiti posao. Ako u međuvremenu i prihvate neki posao, nastavit će primati dohodak od države.

Eksperiment će trajati ukupno dvije godine, odlučila je finska vlada desnog centra koja se nada da će na ovaj način smanjiti ukupna izdavanja države za socijalu te sniziti stopu nezaposlenosti te potaknuti ljude da prihvate neki plaćeni posao ili doprinesu društvu kroz volontiranje.

Ovaj koncept pridobio je pažnju čitavog svijeta te predstavlja početak progresivnog pokreta s očekivano pozitivnim rezultatima.

A nakon godinu dana provedbe, čini se da će taj cilj biti i ostvaren, tvrdi Marjukka Turunen, šefica pravne službe finske agencije za socijalnu sigurnost.

“Jedan od sudionika rekao je da je manje nervozan i uznemiren jer više ne mora brinuti o pozivima sa zavoda za zapošljavanje i ponudama za posao koje ne može prihvatiti jer mora njegovati stare roditelje. Već sad vidimo da odluka o osnovnom dohotku ima neočekivane pozitivne učinke poput smanjenja zdravstvenih troškova.”

Juha Jarvinen, 39-godišnji otac šestero djece i jedan od primatelja osnovnog dohotka, kaže: ‘Ponovno se osjećam kao slobodan čovjek. Kao da sam oslobođen zatvora i ropstva. Osjećam da sam ponovno član društva i da sam dobio natrag svoju ljudskost. Sretan sam.’

Juha se bavi proizvodnjom bubnjeva i mjesečno zaradi oko 1000 eura, povrh ovih 560 koje prima od države. Kaže da se bez osnovnog dohotka ne bi mogao vratiti na svoj posao.

No, kritičari ovog finskog eksperimenta kažu da on uključuje samo nezaposlene pa prema tome nije univerzalan.

Nakon finskog iskustva, sa sličnim će eksperimentom krenuti i Škotska i to već u ožujku ove godine.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon o tome je rekla: “Možda će se pokazati da to nije rješenje i da nije provedivo, no kako se promjene na tržištu rada događaju munjevitom brzinom, jako je važno da budemo spremni i otvoreni prema svim idejama koje mogu pomoći pojedincima da sudjeluju u novoj ekonomiji”, piše Jutarnji.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*