Drama u rudniku Raspotočje traje, spasioci još uvijek nisu došli do zarobljenih rudara

Počelo je spašavanje rudara iz jame rudnika Raspotočje koji su već nekoliko sati zarobljeni u jednoj od jamskih prostorija. Svi se osjećaju dobro, a spasilačke ekipe rade na otkopavanju materijala kako bi izvukli rudare na sigurno.

Podsjetimo, danas oko 16:30 sati u rudniku Raspotočje dogodio se “gorski udar” uzrokovan zemljotresom koji je pogodio Zenicu. Došlo je do obrušavanja materijala, te je u jednoj jamskoj prostoriji ostalo zarobljeno osam rudara.

Na mjesto nesreće odmah su stigle ekipe Hitne pomoći Zenica, porodice i uprava rudnika. Također, oformljene su čete za spašavanje koje su krenule s otkopavanjem jame.

Večeras su u pomoć stigli i rudari iz Breze, potvrdio je predsjednik Sindikata RMU “Zenica” Mehmed Oruč.

On je kazao kako su rudari stigli kako bi pomogli u otkopavanju zarobljenih rudara u rudniku, te da se očekuje dolazak rudara iz Kaknja i iz Ugljevika, koji su također ponudili se da pomognu u iskopavanju nanosa, kako bi se što prije spasili zarobljeni rudari.

Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, je kazao da se radi na uspostavljanju transportne trake koja će materijal, koji je zatrpao ulaz u jamu, brže izbaciti vani.

“Nadam se da će se to desiti čim prije”, rekao je on i dodao da će nakon 22:00 sata znati, kada druga smjena izađe iz rudnika, znati imena zarobljenih rudara.

On je potvrdio da su rudari dobro i da im se doprema kisik posebnim cijevima, te istakao kako se dužina nasipa kojeg treba otkopati procjenjuje na tridesetak metara.

“Ipak se nadamo da je toga dosta manje”, dodao je.

Spasilačke ekipe uspostavile su komunikaciju sa ovim rudarima, a u cijelom sistemu jamskih prostorija jame Raspotočje uspostavljena je normalna cirkulacija zraka. Ovo je vrlo važan detalj jer je jama Raspotočje poznata kao jedna od opasnijih metanskih jama, javlja FENA.

Akcija spašavanja trajat će do kasno u noć.

U rudnik su stigli i Elvedin Grabovica, direktor JP Elektroprivreda, te premijer FBiH Nermin Nikšić.

U današnjem “gorskom udaru” povrijeđena su dvojica rudara. Oni su odmah prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica i dobro se osjećaju.

(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*