Erdogan: Nastavit ćemo odlučnu borbu protiv terorizma

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je nastavak odlučne borbe protiv terorizma i svih terorističkih grupa koje su prijetnja Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Otvarat ćemo i dalje naša srca i ruke svima koji nam pokažu prijateljstvo. Gazit ćemo sve one koji prema nama gaje neprijateljstvo i prijete da ugroze naš pravac i slobodu”, poručio je Erdgan u Ankari na redovnom regionalnom kongresu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je poručio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv svih terorističkih grupa koje prijete Turskoj, bez obzira na njihov naziv i veličinu.

Ističući da su turske snage počele sahranjivati teroriste, uključujući i neutralizirane u aktuelnoj operaciji “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, Erdogan je najavio nastavak antiterorističke borbe.

Poručio je da će svi teroristi biti sahranjeni ili će zakopati oružje i otići onima koji im šire ruke.

“Niti jedna odluka koja se tiče bilo kojeg pitanja u našoj regiji ne može biti donesena ukoliko Turska nije uključena u taj proces”, poručio je turski predsjednik i predsjednik AK Partije Erdogan.

Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije od 20. januara provode operaciju “Maslinova grana” s ciljem neutralizacije terorista PYD/PKK-a i ISIS-a u sirijskoj regiji Afrin. Do sada je neutralizirano najmanje 1.614 terorista.

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno pravo na samoodbranu. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

Anadolu Agency

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*