Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 26. februara

Tehnički dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 26. februara ove godine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je da to znači da će srpsku delegaciju predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, javlja Anadolu Agency.

“Tehnički dijalog, na kojem će Beograd predstavljati Marko Đurić, biće nastavljen 26. februara. Mislim da će se na stolu naći sve teme, od Zajednice srpskih opština do diploma”, rekao je Vučić novinarima, a premijerka Srbije Ana Brnabić ranije ove nedelje izjavila je da ona radi na primeni sporazuma o energetici, što je prema njenim rečima, jedino što je ostalo srpskoj strani da ispuni.

Vučić je dodao da će krajem meseca ili idućeg biti nastavljen dijalog na kojem će učestvovati on i predsednik Kosova Hašim Tači.

“Što se Srbije tiče, mi smo uvek spremni. Na ovim izborima ionako samo jednom nedeljno odem na jedan skup, a svih šest dana radim isključivo državni posao. To je moj posao i spreman sam da se odazovem evropskim posredinicima u svakom trenutku”, rekao je Vučić.

Sastanak delegacija na tehničkom nivou otkazana je 16. januara zbog ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas, posle sastanka sa studentima iz Kosovske Mitrovice, da je najvažnije da Beograd i Priština postignu konsenzus “kojim bi obe strane bile najmanje zadovoljne”.

On je rekao i da ne zna kako Kosovo može da postane članica Ujedinjenih nacija bez prethodnog dogovora sa Srbijom.

“Da bi neko mogao u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom, a da bi do toga došlo mora da postoji kompromis koji bi podrazumevao dogovor ‘malo mi – malo vi'”, kazao je Vučić.

On je dodao da konsenzus ne sme da podrazumeva da Priština izdejstvuje nezavisnost, a da se Srbiji kaže da joj neće paliti manastire i crkve.

Vučić je dodao i da je proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 10 godina pogažen niz pravnih akata, od rezolucija do Povelje UN.

On je kazao da je Srbija izložena pritisku velikih sila, da bi zaustavila kampanju smanjenja broja priznanja nezavisnosti Kosova.

“Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu s velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njihovih političkih predstavnika. Ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu”, rekao je Vučić i dodao da velike sile direktno vrše pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezavisnosti, i na zemlje koje to još nisu učinile – da je priznaju.

Anadolu Agency.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*