Kontinuirana edukacija zdravstvenih radnika

Služba specifične zdravstvene zaštite-MEDICINA RADA početkom februara je bila domaćin edukativnog sastanka o temi “Zdravstveni rizici i zaštita lica profesionalno izloženih jonizirajućem zračenju“ . O tome je govorila  mr.med.sc.dr Sabina Bećirović,spec.medicine rada. O vođenju medicinske dokumentacije kod lica profesionalno izloženih jonizirajućem zračenju govorio je Mladen Marošević, dipl.med.tehničar.

Između ostalog, na predavanju je rečeno da se pod joniziraćim zračenjem podrazumijeva ono zračenje koje ima dosta energije da razbije neutralne molekule u elektronski nabijene čestice-jone. U jonizirajuće zračenje ubrajaju se od elektromagnetskih zračenja: X- i gama zraci, a od korpuskularnih zračenja sve čestice koje imaju dosta veliku kinetičku energiju, odnosno brzinu: elektroni (beta-zračenje), pozitroni, protoni, deuteroni, alfa čestice i neutroni.

Jonizirajuće zračenje se u medicini koristi u dijagnostičkoj radiologiji, nuklearnoj medicini i radioterapiji. Moderna dijagnostička radiologija osigurava bržu i precizniju dijagnozu i omogućava monitoring velikog broja oboljenja. Od metoda koje koriste jonizirajuće zračenje koriste se klasična radiografija, dijaskopske procedure, kompjuterizirana tomografija, digitalna suptrakciona angiografija,rečeno je ovom prilikom, saopćili su iz tuzlanskog Doma zdravlja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*