Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika otvorena mini biblioteka ” Posudi, pročitaj, podijeli”

Povodom obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, studenti Odsjeka za bosanski jezik i književnost i prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić, otvorili su mini biblioteku pod sloganom “POSUDI, PROČITAJ, PODIJELI”.

Naime, UNESCO je 1999. godine, na 30. zasijedanju Glavne skupštine, a na prijedlog Bangladeša proglasio 21. februar,  Međunarodnim danom maternjeg jezika. Važnost tog dana potvrđena je 2001. godine, aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članu piše: “(…) svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku”.

Dan maternjeg jezika obilježava se kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, u današnjem Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim.

Ovaj projekat (Mini biblioteka) studenata Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Tuzli realiziran je i sa ciljem odavanja počasti poginulim studentima u Bangladešu. Predviđeno je da se knjigama, iz ove biblioteke, koriste svi studenti Univerziteta u Tuzli, a također je planirano da se ova ideja proširi na sve fakultete Univerziteta u Tuzli.

Ideja je realizirana sa ciljem podizanja svijesti o  čitanju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*