Sumnja se da je Boko Haram oteo više od 90 nigerijskih djevojčica

Više od 90 nigerijskih učenica se smatra nestalim nakon napada islamističke grupe “Boko haram” na selo u sjeveroistočnoj državi Jobe, izjavila su dva izvora.

Ukoliko se nestanak djevojčica dokaže, biće to jedna od najvećih otmica otkako je “Boko haram” odveo 270 učenica iz grada Čibok 2014. godine.

Nestanak djevojčica je primijećen juče, kada se na prozivci u školi nije pojavila 91 učenica, izjavilo je dvoje ljudi koji su upoznati sa situacijom.

Reuters nije u mogućnosti da potvrdi izjave svjedoka da su militanti “Boko harama” oteli učenice nakon napada na selo Dapči u ponedjeljak naveče, a nigerijska policija i regionalno ministarstvo negirali su da se desila bilo kakva otmica.

Međutim, roditelji i drugi svjedoci su potvrdili nestanak djevojčica. Nekoliko roditelja je izjavilo da se među nestalima nalaze njihove kćerke.

Svjedoci navode da su militanti “Boko harama”  stigli u Dapči u ponedjeljak naveče u kamionima, od kojih su pojedini bili obojeni u maskirne boje i opremljeni teškim oružjem.

Dvije osobe su izjavile Reutersu da su nigerijske bezbjednosne snage započele operaciju potrage i spašavanja.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*