OSCE predstavio izvještaj o procesuiranju predmeta korupcije

Misija OSCE-a u BiH predstavila je u Sarajevu izvještaj o praćenju procesuiranja predmeta korupcije u Bosni i Hercegovini, u kojem je dat niz preporuka, ali je rečeno da njihovo provođenje neće biti dovoljno ukoliko se ne desi odlučan odgovor sistema krivičnog pravosuđa.

Šef Misije OSCE-a u našoj zemlji Brus Berton (Bruce) rekao je da su, objavljujući ovaj izvještaj, željeli da budu sveobuhvatni i nepristrasni, te da je cilj preporuka poboljšanje procesuiranja predmeta korupcije.

Berton je naveo da se preporuke odnose na usklađivanje zakona na svim nivoima, usavršavanje sudija i tužilaca, posebno za pisanje optužnica i provođenje finansijske istrage, obuku sudija o upotrebi postojeće prakse i presedana u ovim predmetima, kao i na poziv na zaštitu sudija i tužilaca od političkih pritisaka.

Prema njegovim riječima, izvještaj se odnosi na 67 okončanih predmeta korupcije i ovo su preliminarni rezultati, a trenutno se prati oko 150 predmeta i izvještaj će biti pripremljen početkom iduće godine.

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) Tomas Greminger (Thomas) rekao je da su u izvještaju ključni nalazi zasnovani na praćenju sudskih postupaka u 67 okončanih predmeta korupcije od januara 2010. do 2017. godine.

On je istakao da uglavnom ne donose rezultate inicijative koje se preduzimaju na lokalnom i na međunarodnom planu u borbi protiv korupcije, koja slabi ekonomiju, podriva demokratiju i narušava povjerenje javnosti u institucije vlasti.

Greminger je naveo da rješenja mogu ponuditi preventivne mjere koje se preduzimaju u sferi javnih nabavki ili nadzorom nad sukobom interesa, ali i da one nisu dovoljne, već je neophodan odlučan odgovor sistema krivičnog pravosuđa.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Lars Gunar Vigemark (Lars Gunnar Wigemark) rekao je da EU pozdravlja izradu ovog izvještaja kojim je urađena procjena potreba za unapređenje efikasnosti pravosuđa, te dodao da Unija sa zemljama članicama radi sličnu analizu mjera kojima bi se ojačalo pravosuđe u borbi protiv korupcije.

Vigemark je naveo da korupcija izjeda sve pore društva, te dodao da je jedan od osnovnih problema neodgovarajuća kaznena politika.

Prema njegovim riječima, za uspješnu borbu protiv korupcije potrebno je imati odgovarajuće mehanizme i tehnike, veći broj predmeta pred sudovima sa osuđujućim presudama i korupciju iskorijeniti iz pravosuđa.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Morin Kormak (Maureen Cormack) rekla je da izvještaj daje konkretne smjernice za rješavanje problema.

Kormak je naglasila da je vrijeme za preduzimanje konkretnih koraka i pozvala pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini da ozbiljno prihvati nalaze ovog izvještaja, jer je, kako je ocijenila, ovaj problem moguće prevazići zajedničkim djelovanjem.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*