Zatvorena Olimpijada u Južnoj Koreji

Gašenjem olimpijskog plamena završene su Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji. Za 38.000 gledatelja na stadionu, te milionski TV auditorij, organizatori su pripremili oproštajni program, te najavili narednu Olimpijadu u Pekingu 2022. godine.
U skladu sa tradicijom predsjednik Međunarodnog Olipijskog komiteta (MOK) Tomas Bah proglasio je ovogodišnje igre zatvorenim, a građane svijeta pozvao da slave duh olimpizma.

Prije zatvaranja igara domaćini su priredili spektakularnu predstavu kojom su, prije svega, pokazali naprednost tehnologije kojom se Južna Koreja može podičiti. Pokazane su i najupečatljivije scene sa sportskih terena tokom 16 dana koliko su igre trajale.

Zastavu BiH na caremoniju zatvaranja igra unijela je alpska skijašica Elmedina Muzaferija.

Tomas Bah: Olimpijada novih horizonata
Olimpijske igre donose svijetu mir i harmonoju i Pjongčang je poslao takvu poruku svijetu, rekao je u svom obraćanju predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

On je istakao kako su se takmičili pripadnici raznih rasa, spolova, zemalja, ali su se svi zajedno družili, smijali se i plakali.

“Sportisti iz Sjeverne i Južne Koreje povezali su se i pokazali da sport daje velike mogućnosti za pomirenje i suživot”, istakao je prvi čovjek MOK-a.

Bah je Olimpijske igre u Pjongčangu nazvao je Olimpijadom novih horizonata koje pozdravlja, te poslao pozivnicu svima u svijetu da se priključe tim horizontima.

Li Hi Bom: Neka Pjongčang ostane svima u lijepom sjećanju
“Rastanak je slatka tuga. Iako sada kažemo jedni drugima zbogom, Pjongčang će svima ostati u lijepom sjećanju”, rekao je tokom ceremonije zatvaranja prvi čovjek Organizacijskog odbora Li Hi Bom.

Naredne ZOI 2022 u Pekingu
Olimpijska zastava je tokom ceremonije, uz izvođenje Olimpijske himne, spuštena sa jarbola, te nakon toga predana domaćinu narednih ZOI, kineskom Pekingu. Gradonačelniku Pekinga, Olimpijsku zastavu je predao predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Za četiri godine, sigurno ćemo imati priliku gledati još jednu tehnološki naprednu Olimpijadu i Kini.

Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao i ljetnje i zimske Olimpijske igre, a četiri godine uoči tog događaja, cijeli svijet, kao i organizatore, najviše brine enormno zagađenje zraka, koje je predstavljalo problem, i tokom ljetnjih igara 2008. godine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*