Igrajte rekreativno nogomet i bit ćete zdravi

Osobe koje rekreativno igraju nogomet imaju niži holesterol, krvni tlak, otkucaje srca u mirovanju i manje masnog tkiva od neaktivnih ljudi, pokazalo je novo britansko istraživanje.
U usporedbi s nekim drugim vrstama vježbanja uključujući trčanje i zumbu, nogomet je podjednako koristan za zdravlje ali ima dodatnu društvenu, motivacijsku i takmičarsku komponentu, zaključili su naučnici u radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine.

U svim istraživanjima tragali su za razmjerima učinka nogometa na te različite aspekte zdravlja i upoređivali ih s onima koji ne vježbaju ili se bave drugim vrstama tjelovježbe. Nogomet je imao bolji utjecaj na krvni tlak od neaktivnosti. Kad su naučnici upoređivali vrijednost sistoličkog (gornjeg) tlaka utvrdili u da je kod rekreativnih igrača prosječno 4,2 milimetara žive niži.

Malobrojna istraživanja koja su uspoređivala nogometaše i druge rekreativce pokazala su da je u pogledu krvnog tlaka, masnog tkiva, otkucaja srca i LDL (tzv. lošeg) holesterola i sposobnosti skakanja, nogomet imao solidne rezultate.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*