Završena „Zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola TK“

Jučer, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, predavanjima i radionicama za učenike srednjih škola sa područja TK-a, završena je „Zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola TK-a“.

Učesnici škole su prisustvovali zanimljivim predavanjima i prezentacijama i učestvovali u demonstracijama i izvođenju interesantnih fizikalnih eksperimenata u laboratorijama ovog fakulteta. Oko šezdesetak  učenika i njihovih nastavnika iz više srednjih škola TK-a, nekoliko studenata fizike sa PMF-a,  kao i dva studenta-gosta iz Novog Sada, ali i učenici iz dvije osnovne škole: „Kalesija“ i „Novi Grad“ su imali priliku razmijeniti i podijeliti iskustva iz fizike, koja su sticali tokom svog školovanja.

Predavanja koja su učesnici pratili:-„Svemir i Higgsov bozon“, dr.sc. Hedim Osmanović, -„Zakoni fizike u sedmoj umjetnosti“, dr.sc. Mirza Hadžimehmedović i – „Savremeni izvori energije i ekologija“, dr.sc. Smajo Sulejmanović. Obilazak laboratorija fizike na Tehnološkom fakultetu i demonstraciju eksperimenata su predstavili viši asistenti: mr.sc. Ema Hankić, mr.sc. Rifat Omerović, i mr.sc. Almedina Modrić-Šahbazović.

 

Amila Alikadić, učenica osnovne škole „Kalesija“ kaže: „Sva tri dana prisustvujem Zimskoj školi fizike, a razlog je ogromna ljubav prema fizici, kao i to što učestvujem na takmičenjima iz fizike i rado usvajam nova znanja“.  Amila planira upisati elektrotehničku srednju školu te smatra da će joj znanja iz fizike kao i iskustva stečena tokom ova tri dana dobro doći.

Amela Jahić, učenica trećeg razreda Gimnazije „Ismet Mujezinović“: „Od profesora u školi sam čula za Zimsku školu fizike i zajedno sa prijateljicama prijavila se na istu. Fizika mi je najzanimljivija prirodna nauka i to je razlog zašto sam danas tu. Želim produbiti svoje znanje iz fizike, vidjeti laboratorije i aparaturu s kojom se izvode pojedini eksperimenti.  Također, smatram  da je fizika jako bitna za bolje razumijevanje samog života“.

Melika Damadžić, studentica treće godine fizike na PMF-u: „Studiranje fizike kao jedne od fundamentalnih nauka čini mi veliko zadovoljstvo, jer se fizika bavi otkrivanjem mnogih tajni prirode. Pored sticanja prikladnih znanja, studij fizike podrazumijeva i formiranje samostalnog i kompleksnog mišljenja i razmatranja stvari uopšte“.  Kaže da joj dodatnu čar daje to što postoji neraskidiva veza izmedju teorije i eksperimentalne fizike.

 

Inače, radni dio posljednjeg dana „Zimske škole fizike za učenike osnovnih i srednjih škola“ otvorili su predstavnici organizatora ove škole: dekan PMF-a u Tuzli, dr.sc. Vedad Pašić i predsjednik Društva fizičara TK, Mirsudin Pačariz, koji su istakli značaj fizike i potrebu da se što više mladih ljudi opredjeljuje za izučavanje i studiranje ove fundamentalne prirodne nauke. Učesnicima su se obratili i Denis Suljendić, savjetnik za fiziku iz  PZ-a Tuzla i Melika Damadžić, predsjednica Unije studenata PMF-a Tuzla.

Na zatvaranju škole svim učesnicima škole: PMF-u, PZ-u,  Međunarodnoj osnovnoj školi i OŠ „Sjenjak“ kao suorganizatorima, učenicima,  nastavnicima/profesorima te predavačima,  uručene su zahvalnice i priznanja od strane Društva fizičara TK-a, kojom prilikom je i istaknuta zahvalnost prodekanu za nastavu, dr.sc.Smaji Sulejmanoviću, za organizovanje Zimske škole na  PMF-u.

(DFTK/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*