Agić: Spremni smo za poplave

Nakon sibirske hladnoće koja je u BiH donijela minuse i do 20 stepeni, sinoćnja ledena kiša donijela je nove probleme građanima u BiH. A nakon snijega i leda pojedine dijelove zemlje mogle bi zahvatiti poplave. Iz Civilnih zaštita poručuju spremniji su u odnosu na predhodne godine.

Led na trotoarima, stepenicama, cesti, pune ruke posla u sarajevskoj hitnoj službi. Građani su uglavnom tražili pomoć zbog povreda uzrokovanih padovima.

“Ekipe su intervenisala u 8 slučaja na javnim mjestima u vrlo kratkom vremenu u jutarnjim satima, 26 pacijenata se javilo u našu ambulantu za povrede. Najčešće povrede su povrede ekstremiteta, najčešći su lomovi, par sugrađana je zadobilo i povredu udarac u glavu, kako su se okliznuli i pali i glavom su udarili u beton”, kazao je Tihomir Bera iz Hitne pomoći.

U Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” pomoć je jutros zatražilo 58 pacijenata, od čega je 80 posto njih došlo zbog povreda uzrokovanih padom na ledu. Povećan broj saobraćajnih nesreća za čak 50 posto u odnosu na predhodne dane zabilježila je i policija KS. Do 14 sati desilo se 25 saobraćajnih nesreća, u kojima su dvije osobe zadobile lakše povrede.

Kako bi ovakvih situacija bilo manje iz Kantonalne uprave civilne zaštite poručuju da sva pravna, ali i fizička lica moraju poduzeti neophodne preventivne mjere zaštite od snijega, niskih temperatura i leda. Za vanredne situacije i poplave koje bi mogle uslijediti zbog topljenja snijega iz Službe za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti ističu kako su spremni.

“Tri miliona vrijedna tri vozila, koja se već nalaze na terenu u entitetskim upravama civilne zaštite i Brčko distriktu, opremu za spašavanje pod vodom i na vodi je sve već opremljeno, jedinice su spremne i mislim da imamo možda i najopremljenije i naspremnije jedinice u ovom slučaju od svih zemalja bivše Jugoslavije”, kazao je Samir Agić.

“Pojedine općine su već uradile veliki broj stvari na samoj prevenciji, na samoj opremi, ali nadam se da ćemo se u narednom periodu prije svega fokusirat se na same općine i kantone, da tu dobijemo taj prvi odgovor koji je uvijek veoma bitan, da tu dobijemo kvalitet i kvantitet”, rekao je Fahrudin Solak.

Iz FUCZ-ove prostorije koordiniraju se sve spasilačke misije u BiH, angažman helikoptera i pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i međunarodnih spasilaca, te dostava pomoći stanovništvu u slučaju vanrednih situacija i vremenskih nepogoda.

Operativno-komunikacijski centar 112 u BiH djeluje na dvije lokacije, ovaj ovdje u Sarajevu i rezervni u Tuzli. Međutim, broj 112 u BiH još uvijek nije operativan.

Za to kao i za mnoge druge stvari u BiH neophodna je politička volja.

“Po tom pitanju u BiH ne postoji dovoljna svijest ni o značaju, ni o potrebi, toga da se na jedinstven način rade jedinstvene akcije spašavanja ljudskih života”, naglasio je Agić.

Međutim, jedinstveni broj za hitne slučajeve 112 mora postati operativan, ukoliko BiH želi biti dio EU, jer je to obaveza svih članica, dodaje Agić. A kako bi se pravovremeno djelovalo neophodna je i bolja koordinacija između različitih nivoa vlasti, koja još uvijek zavisi od pojedinaca i političkih struktura, ističu u Službi za zaštitu i spašavanje.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*