Predstavnički dom usvojio zakon: Na izborima u BiH bit će uveden videonadzor i skeniranje listića

Devet zastupnika je bilo protiv a troje suzdržano.
Tako je učinjen važan korak ka uvođenju videonadzora i skeniranja glasačkih listića n abiračkim mjestima.
Kako je izjavio Saša Magazinović (SDP) ovo je veoma važan korak jer izbore treba da odlučuju birači, a ne brojači. Na ovaj način će se uvesti maksimalna transparentnost u izborni proces.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Samir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenje biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoje brojne nepravilnosti koje se odnose na dobijanje glasova na izborima te da je dobro ukoliko Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, prema kojima će se glasački listići skenirati.

Predstavnički dom usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Domu naroda na razmatranje po hitnom zakonodavnom postupku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*