CIK BiH: Na centralnom biračkom spisku više od 5 hiljada umrlih osoba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je Informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze u njenim evidencijama.

Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz 102 opštinske/gradske izborne komisije u BiH i sadrži podatak o 5.332 umrle osobe čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska, a za koje su izborne komisije uspjele izvršiti provjeru činjenice smrti.

Prema navedenoj informaciji, izdvajaju se neke opštine/gradovi sa najvećim brojem umrlih osoba čija se imena nalaze u evidenciji Centralnog biračkog spiska, kao što su: Vitez-699, Cazin-485, Kalesija- 474, Travnik-383, Kiseljak-236 i Gračanica-229.

Iz 40 opštinskih/gradskih izbornih komisija nije stigao traženi izvještaj i njima će biti ostavljen dodatni rok da ga dostave.

U vezi s tim, CIK BiH usvojio je nekoliko zaključaka među kojima su – da se načini analiza razmatrane informacije koja će biti dopunjena nedostajućim podacima iz 40 opština/gradova, te da se organizuje sastanak sa nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u vezi ažuriranja biračkih spiskova, kao i da se unutar Sekretarijata CIK BiH formira poseban tim koji će biti zadužen za analizu stanja Centralnog biračkog spiska i da se poduzmu i druge mjere u nadležnosti CIK BiH.

O realizaciji tih zaključaka javnost će biti blagovremeno informisana, saopšteno je iz CIK BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*