Obilježavanje Svjetskog dana bubrega

U povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Svjetska nefrološka asocijacija (ISN) odredila je 8.mart 2018. godine kao dan donacije bubrega posvećen ženama donorima organa.
Na incijativu Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa istoimenim Federalnim udruženjem, Donorskom mrežom u BiH, Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, Udruženjem ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, u Tuzli se 10.marta, organizuje obilježavanje Svjetskog dana bubrega što je ujedno i centralna manifestacija za BiH.
Proslava i obilježavanje Dana bubrega odvijat će se u dva dijela.
Prvi dio počinje u 11,30 i traje do 12,30h u Parku UKC-a svečanom ceremonijom sadnje drveta posvećenog darivateljima organa i tkiva i postavljanjem kamena s natpisom. Skupu će se obratiti generlani direktor, načelnik Klinike za interne bolesti i predstvanici primatelja i darivatelja organa.
Na Svečanoj tribini koja je posvećena darivateljima organa i tkiva sa kratkim predavanjima o značaju transplantacije organa i tkiva, govorit će se ugledni strani i domaći ljekari koji su veoma uspješni u navedenom postupku liječenja.
U BiH je registrovano 2684 bolesnika na dijaliznom liječenju. O toga je u RS oko 1100, u Federaciji BiH oko 1500 i Distriktu Brčko oko 90.
U Federaciji BiH postoji od 2014.godine Cenatr za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa u Federaciiji. U navedenom centru postoji i lista čekanja koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji. Osnovni principi rada centra je tzv. Španski model koji se upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama. Na početku smo jednog obimnog posla. Malo je transplantacija organa u BiH zbog nedostatka donora. Državanim organima transplantacija bi trebala biti prioritetan program što do sada nije bio slučaj. Ostala udruženja, umjetnici, ljekari, a posebno mediji u svemu ovome imaju značajnu ulogu. Neophodan je doprinos svih nas u edukaciji stanovništva o potrebi postojanja solidarnosti u formi donorstva za života, a posebno edukaciji porodica da daju pristanak za uzimanje organa kod moždano mrtvih donora. Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, pleminosti i humanosti.
Unirevzitetski klinički centar Tuzla, ima prostorne, kadrovke i tehničke pretpostavke da transplantacija bude više. Treba nam pomoć državnih organa u organizaciji, finansiranju, legistativi, planiranju, usmjeravanju i kontroli procesa transplantacije. Bolesnik sa presađenim organom je praktično zdrav čovjek sa komforom života, a finansijske uštede su ogromne.
(UKC Tuzla/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*