Sirija: Pronađena radionica za proizvodnju hemijskog oružja

Snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad) otkrile su tajnu radionicu za proizvodnju hemijskog oružja u selu Aftris u istočnoj Guti, nakon što su se militanti povukli iz te oblasti, izavio je pukovnik sirijske vojske Feruz Ibrahim.
On je rekao da je oprema koja je pronađena vjerovatno mogla biti proizvedena kao dio lažnih optužbi o tome da su Asadove snage koristile hemijsko oružje.

Iz Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja ranije je potvrđeno da je proces uništavanja sirijskog hemijskog oružja završen.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije upozorilo da bi militanti u istočnoj Guti mogli da izvedu napad hemijskim oružjem, za koji bi kasnije okrivili sirijske vlasti.

Zvaničnici u Siriji su istakli da je Damask spreman da pomogne u istrazi o napadima hemijskim oružjem u Siriji, ali da su međunarodne organizacije odbile da sarađuju sa sirijskom Vladom.

Sirijske vlasti su od početka sukoba 2011. godine više puta optužene za upotrebu hemijskog oružja.

Iz ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji prošle sedmice je saopćeno da teroristi planiraju provokaciju u istočnoj Guti, u koju će biti uključeni hemijski bojni gasovi.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*