Svečano otvoren Tuzla Brain Week

Danas je svečano otvoren peti po redu Tuzla Brain Week. Projekat  organizuje Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli „MEDICUS“, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.

„Tuzla Brain Week“ – TBW je naziv projekta pod kojim se u Tuzli obilježava sedmica mozga u periodu od 12. do 18. marta ove godine. TBW se obilježava u okviru globalne Sedmice mozga, te je jedini projekat iz Bosne i Hercegovine koji je do sada svake godine dobijao podršku od strane DANA Fondacije (New York, USA) i FENS (Federacija europskih neuroznanstvenih društava) kao originalnih začetnika ove inicijative.

Generalna tema ove godine je Mozak budućnosti. Tokom sedmice održavat će se niz radionica za različite uzraste, te stručne radionice na kojima će se izučavati teme iz neurologije, neurohirurgije i sl. a jedan dio aktivnosti posvećen je promociji biomedicinskog inžinjeringa i multidisciplinarnosti biomedicinskih nauka sa drugima.

Bit će promovisan i studentski rad, kako bi se promovisali uspješni studenti iz brojnih oblasti. Pored učesnika iz BiH i zemalja regije, u Tuzlu su stigli i studenti iz Austrije, Ukrajine Turske i Grčke.

Glavni cilj projekta jeste edukacija i promocija neuroznanosti na posebno koncipiran način koji će biti prilagođen i razumljiv za sve njegove učesnike, te sticanje novih saznanja, unapređenje zajednice kroz nauku.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*