Univerziteti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu na svjetskoj rang listi, nijedan iz BiH

Među 1.000 najboljih univerziteta u svijetu iz zemalja Balkana našli su se univerziteti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rang-listi najboljih univerziteta u svijetu za 2018. godinu, britanskog Instituta Quacquarelli Symonds (QS), najbolja visokoškolska ustanova u regionu Balkana je Univerzitet u Zagrebu, koji je rangiran između 601. i 650. pozicije ove prestižne liste.

Prema istom izvoru, Univerzitet u Ljubljani se nalazi između 651. i 700, dok je Univerzitet u Beogradu u grupi između 801. i 1000. pozicije.

Na rang-listi za ovu godinu ne nalazi se nijedan od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

MIT najbolji univerzitet u svijetu

Prema rang-listi Instituta Quacquarelli Symonds (QS), najbolji univerzitet u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Stanford, Harvard, California Institute of Technology (Caltech), Cambridge, Oxford, UCL (University College London), Imperial College London, Univerzitet u Chicagu i Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih).

Prema tome, među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu, pet su američki, četiri britanska i jedan univerzitet iz Švicarske.

Osim ove tri zemlje, među 50 najboljih svoje visokoškolske ustanove imaju i Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja i Kina.

Na listi i univerziteti Tajvana, Kolumbije, Bjelorusije…

Na rang-listi su se, između ostalih, našli i univerziteti iz Tajvana, Čilea, Saudijske Arabije, Libana, Kazahstana, Kolumbije, Indonezije, Estonije, Bjelorusije, Omana, Litvanije i Ukrajine.

Rang lista Instituta Quacquarelli Symonds (QS) trenutno je jedna od najznačajnijih lista koje se bave istraživanjem i poređenjem kvaliteta i uspjeha univerziteta u svijetu.

Institut svake godine priprema rang-listu najboljih univerziteta na svijetu. Pritom se uzimaju u obzir različiti kriteriji, uključujući i ugled koji univerzitet uživa u naučnim krugovima i kod poslodavaca, kao i broj objavljenih naučnih radova u određenoj oblasti.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*