Trump smijenio Tillersona

Rex Tillerson više neće obavljati funkciju američkog državnog sekretara, a njega će zamijeniti dosadašnji direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo, potvrdio je u utorak američki predsjednik Donald Trump.

Trump je na Twitteru saopštio da će Pompea zamijeniti njegova zamjenica Gina Haspel, koja će postati prva žena na toj poziciji.

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postaće naš novi državni sekretar. Radiće fanstastičan posao. Hvala Rexu Tillersonu na njegovoj službi. Gina Haspel će biti imenovana za novu direktoricu CIA-e i biće prva izabrana žena na toj funkciji. Čestitam svima!”, napisao je Trump.

Donald Trump izjavio je danas u Washingtonu da je odluku o smjeni državnog sekretara Rexa Tillersona donio sam i da će dosadašnji šef američke diplomatije “sada biti mnogo sretniji”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump je danas objavio da će novi državni sekretar biti direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Gina Haspel, prva žena na toj funkciji.

Američki predsjednik je novinarima Bijeloj kući rekao da je o ovoj temi s Tillersonom razgovarao već duže vrijeme i da će on “sada biti mnogo sretniji”. Kako je kazao, njih dvojica se nisu slagala oko određenih važnih pitanja poput sporazuma s Iranom.

“Međusobno smo se poprilično slagali, ali ne i oko određenih stvari. Kada gledate sporazum s Iranom, mislim da je užasan. On je valjda mislio da je u redu. Želio sam ga ili poništiti ili učiniti nešto, a on je osjećao drugačije, tako da nismo razmišljali isto”, izjavio je Trump.

Američki predsjednik je pohvalio energiju i posvećest budućeg državnog sekretara Mikea Pompea koji je povodom najavljenog imenovanja zahvalio predsjedniku Trumpu na “prilici da služi kao direktor Centralne obavještajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar”.

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove objave vratio sa skraćenog službenog puta u Africi.

Glasine o trzavicama između Trumpa i Tillersona postojale su tokom većeg dijela mandata smijenjenog šefa diplomatije.

Američka televizija NBC javila je u oktobru da je Tillerson nazvao Trumpa “moronom”, što Tillerson nikad nije negirao. On je nastavio da insistira da ima dobar odnos s predsjednikom SAD i odbacivao glasine o neslaganju njih dvojice, navodi AP.

Pompeo, bivši kongresmen iz Kanzasa, ima ugled osobe koja je lojalna Trumpovoj administraciji.

(federalna.ba/agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*