Una poplavila desetak objekata u Kulen Vakufu i Pokoju

Vodostaj Une u Bihaću u 7 sati iznosio je 138 cm, što je za 17 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer u isto vrijeme. Una je poplavila desetak objekata u mjestima Kulen Vakuf i Pokoj – navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na dionici regionalnog puta Kulen Vakuf-Martinbrod u mjestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta koje je blokiralo saobraćaj. Izvršena je sanacija i omogućeno saobraćanje jednom kolovoznom trakom. Na oko 2,5 km od mjesta gdje je bilo klizište, došlo je do izlijevanja Une na put u dužini od oko 20 metara, a visina vode na putu je 10 cm i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja.

Na dionici puta Kulen Vakuf – Klisa, voda iz rijeke Une se izlila i ovdje je visina vode na putu 40 cm što onemogućava odvijanje saobraćaja. U mjestu Pokoj na lokaciji Velhovo na dva mjesta poplavljena je lokalna putna komunikacija.

U Cazinu, rijeka Mutnica se izlila. Poplavljeno je priobalno zemljište, nema ugroženih objekta i komunikacija. U Tržcu se otežano  saobraća prema naselju Urga. Rijeka Horljava se izlila te poplavila most prema Vilanječi, i dalje je obustavljen saobraćaj Stijena -Vilenjača.

U mjestu Bajrići poplavljen je objekt poljoprivrednog gazdinstva. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je više intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih objekata.

Rijeka Sana i Sanica su se izlile u općini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 6 sati iznosio je 243 cm, što je za 26 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer, a vodostaj Sanice u 5 sati iznosio je 312 cm, što je za 26 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane je u 7  sati iznosio je 403 cm, što je za 24 više nego jučer. Poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je u 7 sati bio 297 cm, a jučer 270 cm, što je za 27 cm više. Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka, te lokalni put Halkići-Drenova Glavica. Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište, te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar. Izlili su se iz svojih korita i potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Duž korita rijeke Kladušnice u općini Velika Kladuša, vodostaj se prema jutarnjim informacijama smanjio za 20 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine od 20 do 40 metara, uglavnom poljoprivredne površine. Slična situacija je i kod pritoka ove rijeke, tj. duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, s tim što se širina plavnog vala kod ovih rječica kreće u rasponu od 70-100 metara.

Duž korita rječice Kvrkulje voda se također blago povukla, tako da je prijetnja od ugrožavanja stambenih i poslovnih objekata znatno manja. Prema jutarnjim informacijama, od posljedica izlijevanja vode iz korita rijeke Glinice, sa širinom plavnog vala od 70-100 metara ugroženo je samo poljoprivredno zemljište.

Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je više intervencija na ispumpavanju podzemnih i oborinskih voda iz stambenih objekata.

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati, na vodomjernim stanicama u Bosanskom Brodu iznosila je 685 cm (jučer 674 cm), Bosanskom Šamcu 559 cm (jučer 553 cm) te Orašju 779 cm (jučer 771 cm).

Zbog izlijevanja rijeke Spreče u općini Gračanica, pod vodom je oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju od MZ Miričina do Stjepan Polja. Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati iznosio je 315 cm, jučer 341 cm. Redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu 300 cm.

Zbog izlijevanja Spreče u općini Doboj-Istok pod vodom je oko 40 ha u priobalnom području.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojski kanton  je granicama normalnog.

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 7.30 sati, iznosio je 270 cm, dok je jučer iznosio 272 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava), saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*