pipol

Humanitarna akcija udruženja ˝PIPOL˝ i OŠ ˝Malešići˝ iz Gračanice

Predstavnici udruženja porodica i prijatelje djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona “PIPOL” u saradnji sa kolektivom i učenicima Osnovne škole “Malešići” iz Gračanice realizovali su humanitarnu akciju u okviru koje je uručena prigodna donacija učenici njihove škole, kojoj je prije nešto više od godine dana, dijagnosticirana leukemija.

Ova hrabra djevojčica nedavno jeuspješno okončala dugotrajnobolničko liječenje, u remisiji je, i trenutno se nalazi na kućnom liječenju i oporavku. S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju i osjetljiv imuni sistem, nije bila u mogućnosti lično preuzeti donaciju pa je ista uručena njenoj majci.

Za njene školske drugove koji željno očekuju njen povratak u školske klupe, predstavnici Udruženja organizovali sukrativnu radionicu u okviru koje su mališani izradili i uputili poruke podrške i ohrabrenja, uz željuda se što prije, kao zdrava i vesela djevojčica, vrati u školske klupe. Kolektivu Osnovne škole “Malešići” ovom prilikom uručena je zahvanica za brigu o unapređenju društvenog položaja djece oboljele i izliječe od raka.

Ovu aktivnost Udruženje “PIPOL” je realizovalo u sklopu programa “Materijalna pomoć i podrška djeci oboljeloj od raka sa područja Tuzlanskog kantona i članovima njihovih porodica”.

“Cilj ove humane akcija nije bio samo pružanje matrijalne pomoći, već i pružanje psihosocijalne podrške koja će djetetu dati dodatnu energiju, motivaciju i snagu na putu ka konačnom ozdravljenju. Cilj nam je bio i da razvijamo svijest kod naših građana, od namlađih do najstarijih, da svi mi možemo pružiti pomoć oboljeloj djeci od raka, i članovima njihovih porodica. Oboljeloj djeci možemo pomoći ne smo pružanjem materijalne pomoći već i lijepom riječju, iskazivanjem solidarnosti i empatije, razvojem svijesti o njihovim potrebama i problemima, a članovima njihovih porodica možemo pomoći i razgovorom, riječima utjehe i ohrabrenja a ne sažaljenja, obavljanjem sitnih kućanskih poslova i obaveza, okupacijom i igrom sa braćom i sestrama boljelog djeteta, pružanjem pomoć u izradi domaćih zadataka i slično, jer rak kao bolest nikada nije samo problem pojedinca već problem cjelokupne porodice.

Pomoć djeci oboljoj od raka možemo pružiti i vođenjem računa o zaštiti i očuvanju individualnog a samim tim i kolektivnog zdravlja, čime imunodeficitarne osobe, u koje naročitospadaju djeca oboljela od raka, štitimo od izloženosti potencijalnim infekcijama, od kojih čak i one najjednostavnije mogu ugroziti borbu za ozdravljenje pa čak i borbu za život.

Nošenjem zaštitnih medicinskih maskica na to su ukazali kolektiv i učenici ove škole, jer važan segment borbe protiv raka su znanje i širenje svijesti”.

U narednom periodu planirana je realizacija sličnih aktivnosti u Gradačcu, Srebreniku, Banovićima, Tuzli i drugim općinama Tuzlanskog kantona.

(Predsjednica Udruženja-Amra Saračević)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*