Odrasli u BiH dosta uče iz medija, a malo kroz posjete muzejima i bibliotekama

Anketa o obrazovnju odraslih u BiH, koju je prvi put prošle godine, provela Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskih zavodima pokazala je da oko 75 posto odraslih građana Bosne i Hercegovine učestvuje u procesu cjeloživotnog učenja kroz informalno učenje.
U formalnom obrazovanju učestvovalo je 2,2 posto ispitanika a u neformalnom 6,9 posto saopćeno je iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Od 74,7 posto ispitanika koji su učestvovali u informalnom učenju najviše su učili uz pomoć televizije, radija ili videa (68 posto), a najmanje pri obilascima muzeja te historijskih, prirodnih ili industrijskih područja u pratnji vodiča (6,9 posto) i pri posjetama centrima za učenje (uključujući biblioteke) (7,1posto).

Informalno učenje je sticanje znanja kroz svakodnevne aktivnosti, odnosno oblik učenja koje je namjerno ili svjesno, ali ne i institucionalizovano.

Informalno učenje uključuje aktivnosti učenja koje se događaju u porodici, na radnom mjestu, u lokalnoj zajednici i u svakodnevnom životu.

Razlikuje se od nenamjernog ili učenja putem iskustva po tome što kod osobe postoji namjera da nešto nauči.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*