29177732_1830312957012980_7677319711649955840_o

Vrijeme u narednim danima: ”Debeli” minusi, snijeg…

Bosnu i Hercegovinu za vikend zahvata jača promjena vremena uz obilne padavine, prijeti mogućnost novih poplava, a od nedjelje smo i pod blažim hladnijim valom sa temperaturama i do -11 stepeni, piše amater meteorolog Nedim Sladić.

Kada se na toplo Sredozemlje prelije hladna zračna masa sa sjeveroistoka Evrope, reakcija dvije suprotnosti povećava intenzitet padavina i intenzivira olujne procese što dodatno pogoršava ionako tešku hidrološku situaciju na Balkanu. Prijete nažalost ponovo obilnije oborine, nerijetko i poplave.

Nakon što je protekli period ispraćen sa visokim temperaturama zraka koje su u Bosni i Hercegovini za vikend dostizale vrijednosti i do 23°, naredni dani donose novo pogoršanje što mnogi prognostički numerički modeli prikazuju. Konsenzus postoji da će se ciklona u Genovskom zaljevu za vikend kretati prema sjevernoj Italiji i približavati se hrvatskoj strani Jadrana gdje će oformiti svoj sekundarni centar i premještati se dalje preko Bosne i Hercegovine i Srbije prema istoku. Djelovanje prilično zasićenog i snažnog sistema uz, prema sada vidljivom materijalu, višestruke ciklonalne centre će u subotu uzrokovati nerijetko i obilnije padavine, osobito na sjeverozapadu naše zemlje i u Hercegovini kako će biti bliže ciklonalnom centru, a kako ciklona bude odmicala prema istoku, sa sjeveroistoka će se spustiti izrazito hladan kontinentalni zrak sa područja sjeveroistoka Evrope u jakom visinskom meridionalnom/sjeveroistočnom strujanju, čija posljedica će biti anticiklona nad Skandinavijom.

Anticiklona nad Skandinavijom će upravo biti uzročnik da se hladna zračna masa potisne i neometano prelije ne samo preko Bosne i Hercegovine, već i preko većeg dijela zapadne, centralne i jugoistočne Europe i uzrokuje znatno hladnije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka, zbog čega je Severe Weather Europe portal ovaj prodor nazvao “Zvijer sa istoka 2 (Beast from the East 2)”. Važno je napomenuti da prije nego što se prelije hladna zračna masa u nedjelju preko Bosne i Hercegovine, u petak i subotu pred promjenu vremena osjetno će zatopliti jer će se sa juga Evrope povući veća količina toplije zračne mase prema našim krajevima u izraženoj južnoj visinskoj struji.

Uz izvršenu analizu prognostičkih numeričkih modela GFS i ECMWF, treba ponovo upozoriti da će nažalost biti problema sa poplavama zbog novih i obilnijih padavina na sjeverozapadu Bosne koji u ovim trenucima ima izrazito tešku hidrološku situaciju koja je nastala kao posljedica naglog topljenja snijega i izraženog porasta temperature, a upravo ovim krajevima ponovo prijeti uz prodor hladne zračne mase i nove veće količine snijega, a prethodno i veće količine kiše u toplom sektoru. Dodir dvije zračne mase različitih karakteristika, tople sa jugozapada i hladne sa sjeveroistoka nad toplim Sredozemljem za posljedicu će intenzivirati padavine i stvoriti povećanu vjerovatnoću od olujnih nevremena diljem naše regije.

U četvrtak navečer naoblačenje se širi iz Italije preko Hrvatske i zahvata Bosnu i Hercegovinu donoseći padavine, osobito njenom sjeverozapadnom dijelu i Hercegovini gdje mogu biti i obilniji. Radit će se o tek prolaznim pljuskovima kiše koji će u petak prijepodne oslabjeti i nakratko prestati u većem dijelu zemlje, izuzev sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, a tamo će ih biti i dalje kroz veći dio dana. Prema kraju dana i u noći s petka na subotu sa sjeverozapada nam se približava novi val padavina jačeg intenziteta. Ponovo padavine se obilnije očekuju na području sjeverozapadne Bosne i u dijelovima Hercegovine. U Hercegovini uz kišu očekuju se i pljuskovi praćeni grmljavinom. Količine padavina nažalost nisu ohrabrujuće, jer njihova vrijednost u Hercegovini i sjeverozapadnoj Bosni se kreće između 55 i 80 litara. Kako se radi o procesu padavina u toplijem periodu godine, lokalno na jugu Hercegovine može pasti ponegdje i do čak 115 litara kiše po metru kvadratnom, kako to trenutno sugeriše prognostički model GFS. U ostatku zemlje uglavnom između 15 i 40 litara kiše. U subotu prema kraju dana prodire i hladniji zrak sa sjevera, pa će obilna kiša preći u susnježicu i snijeg u Krajini i stvoriti novi snježni pokrivač koji se u nižim dijelovima kreće do 15 cm, a na višim nadmorskim visinama i do 30 cm. Progresija hladne zračne mase nastavlja se u noći na nedjelju u cijeloj Bosni.

Upravo zbog prethodno zagrijanog tla i dotoka hladne zračne mase u subotu grmljavinskih procesa može biti na sjeveroistoku, istoku i u centralnom dijelu Bosne. Temperature uz južno strujanje i u petak i u subotu visoke i većinom se kreću iznad 15 u cijeloj zemlji, a njihov rang je većinom od 16 do 22°, da bi krajem subote značajno opale na jednocifrene vrijednosti koje su bliže nuli. U noći na nedjelju u većem dijelu Bosne kiša prelazi u susnježicu i snijeg koji se slabijim intenzitetom nastavlja i u nedjelju, ali i dijelom u ponedjeljak. Temperature zraka ujutro u Bosni idu u minus, većinom od -8 do 0 u nizinama, a u Hercegovini od 3 do 8. Najviše dnevne uglavnom od -3 do 3 u Bosni, a u Hercegovini od 7 do 12 stepeni. Progresija hladne zračne mase nastavlja se i u prvom dijelu iduće sedmice kada se temperature u nizinama spuštaju i do -11°. Padavine se očekuju i u utorak, u Bosni u obliku snijega, a u Hercegovini kiša, a postepeno će prestajati prema sredini sedmice. Oporavak temperatura i povratak u prosječne vrijednosti očekuje se od petka.

Još jednom treba upozoriti da zbog većih količina padavina slijede vrlo izgledno novi problemi sa poplavama na sjeverozapadu, ali i u pojedinim dijelovima Hercegovine, uzimajući u obzir da je u zadnjih 90 dana tlo u Bosni i Hercegovini izrazito vlažno, a daljna akumulacija padavina mogla bi se negativno odraziti.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*