U flaširanoj vodi najpoznatijih svjetskih brendova pronađene čestice plastike

Testiranje koje su naučnici sa državnog Univerziteta Fredonia u New Yorku proveli na 10 brendova flaširane vode pokazalo je da svi uzorci sadrže sitne čestice plastike. Još uvijek nije poznato da li je konzumacija sitnih čestica plastike štetna po zdravlje, piše BBC.
Naučnici su testirali 250 boca kupljenih u devet različitih zemalja. Istraživanje koje je pokrenula organizacija Orb Media pokazalo je da u prosjeku jedan litar flaširane vode sadrži 10 čestica plastike, a svaka je bila veća od debljine ljudske dlake.

“Plastiku smo pronalazili u svakoj boci i svakom brendu. Ne želimo upirati prstom ni u koga, ali želimo pokazati da je plastika prisutna svuda i da je postala materijal koji prodire u sve pa čak i vodu, kao i sve one osnovne proizvode koje konzumiramo svaki dan”, rekla je Sherri Mason, profesorica hemije koja je vodila ovo istraživanje.

Kompanije čiji su proizvodi korišteni u ovom istraživanju rekle su za BBC kako posluju u skladu s najvišim standardima.

Komentarišući rezultate profesorica Mason je rekla kako rezultati nisu katastrofalni, ali su zabrinjavajući.

Ona je prošle godine čestice plastike pronašla i u uzorcima vode sa česme, a drugi istraživači su čestice plastike uočili u morskim plodovima, pivu, morskoj soli pa čak i zraku.

Trenutno nema dokaza da je konzumiranje sitnih čestica plastike štetno po zdravlje. Stručnjaci ovaj problem još uvijek istražuju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*