Narodno pozorište Tuzla slavi 69.rođendan

Narodno pozorište Tuzla u martu obilježava tri značajna datuma:

20.marta se u pozorištima širom svijeta obilježava Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade i na ovaj dan u svim pozorištima koja rade za djecu i mlade planiraju se brojne aktivnosti sa namjerom da svako dijete osjeti čaroliju pozorišne umjetnosti.

U tom duhu ovaj značajan datum obilježit će se i u Narodnom pozorištu Tuzla na način da će ih posjetiti učenici OŠ Solina i Osme osnovne škole Brka i pogledati predstavu „Sretni sat“ u režiji Midhata Kušljugića koju će za njih izvesti tuzlanski glumci.

Tokom ove sedmice Narodno pozorište Tuzla nastavlja sa igranjem predstava za djecu i mlade tako da će u četvrtak 22. marta i petak 23. marta izvesti predstavu „Mi djeca s kolodvora Zoo“ u režiji Adnana Omerovića za tuzlanske srednjoškolce. U ova dva dana tuzlansko pozorište izvest će tri predstave i ovim predstavama Narodno pozorište Tuzla dodatno pokušava da podigne svijest kod mladih ljudi o opasnom i štetnom dejstvu konzumiranja narkotika i opojnih droga.

U srijedu, 21. marta u 19,30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla izvest će se predstava „Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!“ u režiji poznate pozorišne umjetnice iz Slovenije Nede Rusjan Bric. Narodno pozorište Tuzla je ovu predstavu uradilo u koprodukciji sa Prešernovim gledališčem iz Kranja i u predstavi igraiju glumci iz Tuzle i Kranja: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić. Ovo je ujedno i zagrijavanje pred gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla sa ovom predstavom u Sloveniji.  Naime, od 25. do 29. marta Narodno pozorište Tuzla sa predstavom „Zrno soli…“ gostuje u Kranju i Ljubljani. Slovenačka premijera je planirana za 27. mart 2018. godine na Svjetski dan pozorišta i izvest će se u Prešernovom gledališču u Kranju, čijim će izvođenjem biti svečano otvoren 48. festival „Sedmica slovenačke drame“. Premijera u Ljubljani planirana je za 28. mart 2018. godine u Mini teatru Ljubljana, i ovo je prvo gostovanje NP Tuzla u Ljubljani od osamostaljenja Slovenije i Bosne i Hercegovine.

30. marta 1949. godine Narodno pozorište Tuzla izvelo je svoju prvu premijeru „Običan čovek“ Branislava Nušića i ovaj dan se obilježava kao datum osnivanja Narodnog pozorišta Tuzla.Ovaj značajan datum, svoj 69. rođendan Narodno pozorište Tuzla će kao i svih ovih godina proslaviti sa svojom vjernom publikom. 30. marta 2018. godine u 19,30 sati Narodno pozorište Tuzla poklanja svojoj publici predstavu – hit komediju „Budala na večeri“ u režiji Midhata Kušljugića – ulaz na predstavu je besplatan.

(RTV7/NP Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*