Danas Svjetski dan osoba sa down sindromom, brojne aktivnosti u Tuzli

Danas se obilježava Svjetski dan osoba sa down sindromom. Obilježavanjem ovog dana želi se upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tome potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom.

Simbol ovog dana su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

U Tuzli je najavljeno nekoliko događaja:

Povodom obilježavanja ovog datuma studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Udruženje građana „Korak po korak“ iz Tuzle organizuju brojne aktivnosti. Početak obilježavanja u cetru grada činit će defile studenata i članova UG. „Korak po korak“.

Danas će biti  predstavljena i izložba fotografija “I ja sam vjesnik proljeća”.  Posjetitelji će imati priliku vidjeti seriju fotografija djece sa sindromom Down kroz tri godišnja doba, i likovna djela mališana.

Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju, Servis centar “SOCI”, u saradnji sa “Centrom za kulturu” , organizuje manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Down sindromom. U okviru programa prisutni će imati priliku pogledati predstavu za djecu “Avantura Srečka i Poka”, kratki dokumentarni film o Down sindromu i hip-hop plesnu tačku.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*