Svjetki dan zaštite šuma

Pod motom “Šume i održivi gradovi – Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim mjestima za život”, danas se obilježava Međunarodni dan zaštite šuma. Ovaj dan je prilika da se podsjetimo na važnost šuma i njihove zaštite.
Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana šuma za Federaciju BiH bit će održana u Donjem Vakufu, dok će u Banjaluci biti upriličen okrugli sto.

Manifestacija u Donjem Vakufu bit će podijeljena u tri dijela i obuhvata pošumljavanje, svečani, te radni dio manifestacije u okviru kojeg će biti održana redovna Skupština Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

O stanju i perspektivama šuma i šumarstva govorit će Ahmet Lojo, profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH. Predviđena je i dodjela priznanja, te promocija najnovije naučno-stručne literature, publikacija i časopisa.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizovat će u Banjaluci okrugli sto posvećen Međunarodnom danu šuma, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom nauke i tehnologije, “Šumama Republike Srpske” i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

Svjetski dan šuma, koji je se obilježava 21. marta, ustanovljen je 1971. godine kako bi se ukazalo na značaj drveća i ukazalo na brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*