U Njemačkoj uhapšen Karles Puđdemon

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonija Karles Puđdemon (Carles Puigdemont) pritvoren je danas na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti. Informaciju o pritvaranju Puđdemona objavio je njegov advokat, prenosi Rojters (Reuters).

Advokat Haime Alonso Kueviljas (Jaume Alonso-Cuevillas ) objavio je na društvenoj mreži “Tviter” (Twitter) da je Puđdemon priveden u Njemačkoj nakon prelaska granice iz Danske.

“Puđdemon je trenutno u policijskoj stanici i njegova pravna odbrana je već aktivirana”, ističe Kueviljas.
Suočen s prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Puđdemon je prethodno napustio Finsku i otputovao za Belgiju.

On je otišao iz Finske nakon što je Madrid izdao međunarodni nalog za njegovo hapšenje, te krenuo za Belgiju gdje je planirao sarađivati s tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju, saopćio je finski poslanik Miko Kerne, koji je bio domaćin Puđdemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije navela da je primila nalog za hapšenje i da će početi ekstradicijsku proceduru čim locira Puđdemona, za koga se tada pretpostavljalo da se nalazi u Finskoj.

Finske vlasti su saopćile da nisu znale gdje se Puđdemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu prijeti do 25 godina zatvora za pobunu i poticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*