Sjećanje na tuzlanskoga umjetnika Seada Hodžića Hisa u emisiji “Galerija portreta”

Tuzla je ovih dana ostala bez jednog velikog umjetnika. Riječ je o Seadu Hadžiću Hisu-Sokratu, jednom od najpoznatijih grafičkih dizajnera u BiH, pa i bivšoj Jugoslaviji, dobitniku brojnih priznanja čiji su murali krasili Tuzlu, Bečej, Novi Sad i druge gradove.

Sead Hodžić His je našem gradu ostavio i idejno rješenje spomen plakete Grada Tuzle, a značajan dio života je proveo radeći kao  scenarista i kostimograf Narodnog pozorišta Tuzla, gdje je i dočekao zasluženu penziju. Kako je saopćeno iz NP Tuzla ispraćaj Seada Hodžića Hisa će se obaviti ispred Komemorativnog centra Tuzla u petak, 30. marta sa početkom u 13,30 sati. Ukop na gradskom groblju Trnovac .

Posljednje godine života Sead Hodžić His proveo je u tuzlanskom Domu penzionera, gdje smo 2015. godine upriličili razgovor sa ovim dragim Tuzlakom za emisiju “Galerija portreta”. Saznali o Hisovom životu u centru Tuzle od 1935. godine, školovanju, životnim putevima, životnim djelima, penzionerskim danima.

Ove nedjelje ćemo u terminu emisije “Galerija portreta”, u znak sjećanja na našega istaknutoga tuzlanskoga umjetnika, reprizirati emisiju snimljenu prije 3 godine. Emisija  je na programu od 20,00 sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*