Efikasna vakcina koja liječi rak bi mogla zamijeniti hemoterapije

Vakcina koja je uspješno izliječila 97 posto tumora kod miševa će biti testirana na ljudima s nižim stepenom limfoma krajem ove godine.

Pacijenti koji će dobiti vakcinu koja sadrži dva dokazano sigurna lijeka neće imati potrebu da primaju hemoterapiju. Neželjeni efekti su groznica i bol na mjestu uboda igle.

Umjesto da stvara dugotrajni imunitet, vakcina djeluje tako što aktivira imuni sistem da napada tumor. Očekuje se da će ova metoda biti efikasna kod nižeg stepena limfoma koji napada bijele krvne ćelije i uglavnom reaguje na liječenje jer ga imuni sistem često otkrije za razliku od drugih formi bolesti kao što je rak crijeva.

Samo u SAD-u svake godine se zabilježi 1,7 miliona pacijenata oboljelih od raka.

Vakcina će se testirati kroz dva istraživanja, a u njima će učestvovati ukupno 35 pacijenata s limfomom. Svaki učesnik će primiti nisku dozu radijacije, kao i dvije vakcine u periodu od šest sedmica.

Slična metoda je već odobrena za tipove leukemije i limfoma, a ona uključuje uzimanje imunih ćelija iz tijela pacijenta te njihovu genetičku modifikaciju zbog koje napadaju tumor kada se vrate u tijelo. Taj tretman je nazvan CAR-T, a za jednog pacijenta košta pola miliona dolara. On može uzrokovati groznicu, zbunjenost, probleme s organima i imunitetom.

Što se tiče nove metode, naučnici su tretirali dva identična tumora u različitim dijelovima organizma miša. Jedan od tumora je tretiran vakcinom, što je dovelo do aktivacije T ćelija koje uzrokuju odgovor imunog sistema protiv stranih supstanci kao što su virusi. Drugi tumor nisu tretirali vakcinom.

Ustanovljeno je da vakcina liječi brojne tipove raka i da sprečava povratak bolesti.

(Vijesti.ba / Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*