Snimate previše selfija? Mogli biste imati ozbiljnih psihičkih problema

SELFIJI su već neko vrijeme dio svakodnevnog života za mnoge mlade, no ako ih snimate previše, mogli biste dobiti dijagnozu nazvanu selfitis.
Prvi put se o selfiju, kao simptomu mentalnog poremećaja, počelo pisati 2014. godine. Američki mediji plasirali su tad lažnu informaciju o dijagnozi ”selfitis” koju je postavila Američka psihijatrijska udruga.

”Selfitis je opsesivno-kompulzivna želja da se objavljuju selfiji na društvenim mrežama kako bi se nadoknadio manjak samopouzdanja te ispunila praznina u intimnom životu”, glasila je objavljena definicija.

No iako je krenuo kao lažna vijest, selfitis je u sebi ipak nosio podosta istine, pa se na znanstvenu potvrdu nije predugo čekalo.

Nedavna studija iz Indije pokazala je kako pretjerano snimanje selfija može dovesti do selfitisa, objavljeno je u Internacionalnom listu o mentalnom zdravlju i ovisnosti.

Iako Američka udruga psihijatara selfitis nije priznao kao mentalna bolest, stručnjaci smatraju kako ipak predstavlja zabrinjavajući trend.

”Ovisnost o selfijima je stanje u kojem osoba opsesivno snima selfije, više puta na dan te ih objavljuje na društvenim mrežama”, kaže profesor psihologije dr. Ramani Durvasula sa Sveučilišta u Kaliforniji za CBS News.

Durvasula kaže da ako 50 posto vaših fotografije čine selfiji i koristite često filtere, to su znakovi koji bi vas trebali zabrinuti.

”Više studija pokazuje kako vrijeme provedeno na društvenim mrežama utječe loše na samopouzdanje ljudi, čini osobu nesposobnom za snalaženje u novim situacijama te povećava šanse da razvije anksioznost i depresiju”, rekao je profesor savjetujući mladima da ostave svoje pametne telefone i stvore sebi ”selfie-free zonu”.

Index/Buka

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*