strana ulaganja

Direktna strana ulaganja u BiH veća za 57 odsto u odnosu na 2016.

“Kad se uzme u obzir činjenica da su u novembru 2017. posredstvom Agencije pronađeni i investitori sa kojima su nakon višemjesečnih pregovora potpisani početni dokumenti o realizaciji investicije u TE Kamengrad-Sanski Most u visini od oko 1.500.000.000 KM, to prošlu godinu svrstava u jednu od najuspješnijih na planu privlačenja stranih investicija u BiH”, ističe se u saopštenju.

Iz FIPA-e ističu da ovakav pozitivan trend rasta priliva direktnih stranih investicija očekuju i u narednom periodu.

Da bi se direktne strane investicije u BiH počele izražati u milijardama maraka, potrebno je da Savjet ministara BiH finansira i sprovede reklamnu kampanju “Invest in BiH” u vodećim svjetskim medijima, smatraju u toj agenciji.

U saopštenju se dodaje da je potrebno uvesti podsticaje stranim investitorima za svako novootvoreno radno mjesto, onako kako su to uradile skoro sve zemlje u regionu.

“Rast priliva stranih investicija pokazuje da su sprovedene mjere iz Reformske agende dovele do dinamike ekonomskog rasta, uključujući i rast izvoza, te da su nadležne vlasti uložile velike napore kako bi se postigao ovaj rezultat”, ističu iz FIPA-e.

Navodi da rast ekonomskih indikatora u BiH, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za građane, dodatno ohrabruje i motiviše da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom.

Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji potreban još snažniji rad na njenoj promociji u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija”naglašajau iz ove agencije i dodaju da se računa i na snažniji angažman ekonomske diplomatije BiH na ovom polju.

(RTV7/Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*