Građani BiH će povratnu kartu za Trebevićku žičaru plaćati 6 KM, svi ostali 20 KM

Nakon što je JP Sarajevo prošle sedmice na sjednici Gradskog vijeća predstavilo cijene karata za Trebevićku žičaru ostalo je nejasno ko će biti dio loyalty programa i povratnu kartu plaćati 6 KM, a ko će se smatrati turistom i za vožnju u oba smjera izdvojiti 20 KM. Direktor preduzeća u čijoj je nadležnosti žičara Esad Tanović kazao nam je da će 6 KM plaćati svi državljani BiH, a ostali 20 KM.
“Svi koji pokažu ličnu kartu ili bilo koji identifikacioni dokument imat će beneficirane karte. Mi ne legitimišemo ljude, nismo policija, potreban nam je bilo koji dokument koji pokazuje rezidentnost u BiH. Je li to članska karta FK Željezničar ili tramvajska mjesečna karta, svejedno nam je. Za sve ostale karta će biti 20 KM”, kazao nam je Tanović.

Na pitanje da li će dio loyalty programa moći biti i strani državljani koji trenutno žive i rade u BiH, Tanović ponavlja da će povlašteni položaj moći ostvariti samo rezidenti.

“Rezidenti su ljudi koji žive ovdje, rade i plaćaju porez”, istakao je direktor JP Sarajevo.

Podsjećamo, u prijedlogu ekonomista JP Sarajevo se dalje navodi da bi karta u jednom smjeru trebala iznositi 4 KM za domaće stanovništvo, a 15 KM za strance, za kućne ljubimce 6/20 KM, bicikl 8/30 KM, dok bi se djeca do 7 godina žičarom vozila besplatno.

Na osnovu predstavljenog prijedloga u 2018. godini očekuju se prihodi od 1.630.000 KM, rashodi 1.613.000 KM te pozitivan rezultat od 16.085 KM. Pretpostavke su da će žičaru na godišnjem nivou koristiti 300.000 ljudi, od toga 80 posto domaćeg stanovništva, a 20 posto stranaca.

Gornja stanica Trebevićke žičare zvat će se po Rami Biberu koji je bio čuvar žičare i prva žrtva agresije na Sarajevo. Biber je ubijen 2. marta 1992. godine.

Trebevićka žičara u funkciji će biti od 6. aprila.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*