SIPA uhapsila Jerka Ivankovića Lijanovića

U opsežnoj akciji kodnog naziva “Meso” koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je nekoliko članova porodice Ivanković Lijanović, među kojima i federalni ministar poljoprivrede i dopremijer Jerko Ivanković Lijanović, saznaje Klix.ba.

Kako Klix.ba saznaje uhapšeno je četiri ili pet članova porodice Ivanković Lijanović, a osim Jerka, među uhapšenima je i njegov brat Mladen Ivanković Lijanoviću, zastupnik Parlamentu BiH.

Tužilac će kasnije danas odlučiti da li će oni i koliko će ih biti zadržano u pritvoru.

Akcija se provodi u više gradova u BiH s ciljem borbe protiv kriminala i višemilionskih poreznih utaja.

Na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektne poreze BiH (UIO).

Budući da se radi o jednoj od najopsežnijih akcija, o njenom toku i detaljima redovno se informira i glavni tužitelj Tužilaštva BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina, navedeno je ranije iz Tužilaštva.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*