Akcija “Meso” jedna od najvećih u borbi protiv organiziranog kriminala, objavljena imena osumnjičenih

Po nalogu Tužiteljstva BiH u više gradova provodi se akcja kodnog naziva “Meso”.

Kako je saopćeno iz ovog tužilaštva, radi se o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja.

Akcijom rukovodi tužitelj Tužiteljstva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika SIPA i UIO BiH. U aktivnostima su pružale potporu i policijske snage MUP-a HNK i ZHK u mjestima gdje su vršena lišenja slobode i pretresi.

O svim aktivnostima izravno se informira i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilijunske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje. Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u 3 poduzeća.

U akciji „Meso“, pretreseni su objekti i poduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni: Jerko Ivanković-Lijanović (1969.), Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.).

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg „Kora- fin“ doo Široki Brijeg „Velmos Company“ d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*