Odluke Vlade FBiH za pomoć područjima stradalim u poplavama i klizištima

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 131. sjednici u Sarajevu, donijela dvije odluke koje se odnose na pomoć područjima FBiH stradalim u ovogodišnjim poplavama i klizištima.

Prvom odlukom je odobrila izdvajanje 100.000 konvertibilnih maraka iz ovogodišnjeg Budžeta, što predstavlja inicijalna sredstva za finansiranje kadrovskih i materijalno-tehničkih pretpostavki za rad Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće u FBiH.

Donesena je i Odluka kojom je Federalnom ministarstvu finansija odobrena raspodjela svih prikupljenih, kao i svih sredstava koja će biti prikupljena na posebnom namjenskom računu pod nazivom “Poseban transakcijski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom”, otvorenom kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora FBiH.

Realizirajući dogovor s penzionerskim udruženjima u FBiH, Federalna vlada je produžila do kraja 2015. godine važenje odluke o subvencioniranju troškova električne energije za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Danas je utvrđen Prijedlog zakona o komasaciji, čiji je cilj omogućavanje stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i uređenja zemljišta.

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Programski zadatak za izradu Studije opravdanosti snadbijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva i Sarajeva Agenciji za privatizaciju u FBiH Vlada je dala saglasnost za prodaju objekta Vila “Bosanka” u Gradcu (Republika Hrvatska), te je usvojena Informacija Agencije o očitovanju kantonalnih tužilaštava o počinjenim krivičnim djelima u postupku privatizacije i poslovanja privrednih subjekata.

Doneseno je nekoliko odluka i rješenja iz oblasti kadrovske politike, a jednom od njih je za direktora Federalne uprave civilne zaštite, nakon provedene konkursne procedure, postavljen Fahrudin Solak, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*