5a666166-fd48-4ccc-9727-0f2a0a0a0a7e-mirko-sarovic-cms-700x402

Šarović: Pozitivne naznake za nastavak izvoza jabuka iz BiH u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da je sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije s ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine bio pozitivan.

“Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u Bosni i Hercegovini uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe”, rekao je Šarović nakon jučerašnjeg sastanka u Moskvi.
Prema njegovim riječima, sada postoji kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusiju, tako da se u potpunosti može garantovati da sistem funkcioniše onako kako je ranije potpisano u protokolu, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, ruska strana prvo namjerava da se uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi van snage”, naveo je Šarović i dodao da će Rusi ubrzo poslati u Bosnu i Hercegovinu inspekciju za pregled.

Ministar Šarović je istaknuo da, krajnji rezultat u vezi sa izvozom jabuke biće povoljan za Bosnu i Hercegovinu, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola, otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške.

Šarović je dodao da se uspostavljeni sistem kontrole već primjenjuje na izvoz kruške u Rusiju, te da u potpunosti funkcioniše.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*