AFP: Podijeljen stav EU o napadu zapadnih zemalja na Siriju

Vazdušni napadi snaga SAD, Velike Britanije i Francuske proteklog vikenda u Siriji ne nailaze na jedinstven stav Evropske unije čije pojedine članice žele oživljavanje dijaloga s Rusijom, a o tome će razgovarati ministri za evropska pitanja EU u Luksemburgu.
“Bez Rusije je nemoguće riješiti sukob (u Siriji)”, rekao je šef njemačke diplomatije Heiko Maas po dolasku u Luksemburg i dodao da je neophodno “izbjeći eskalaciju” sukoba u Siriji.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didier Reynders ocijenio je da treba “krenuti putem političkog dijaloga sa Sirijom, Rusijom i Iranom, zemalja koje podržavaju vlasti predsjednika Bašara el Asada.

Diplomatski izvori rekli su da bi na sastanku u Luksemburgu ministri trebalo da izraze “razumjevanje” prema napadima zapadnih zemalja sprovedenih poslije optužbe da su Asadove snage koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Reynders je rekao da je cilj napada da se pokaže da se “ne može preći crvena linija”, dok je ministar Litvanije Linas Antanas Linkevičius rekao da “mirno rješavanje krize ponekad zahtjeva odlučnu akciju”.

Sve zemlje članice EU su jedinstvene u stavu da je upotreba hemijskog oružjja neprihvatljiva i da takav čin ne smije da ostane nekažnjen.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini saopštila je u subotu poslije napada da počinioci ratnih zločina treba da odgovaraju ali nije opravdala napade zapadnih zemalja, prenosi Beta.

“To ne iznenađuje”, rekli su evropski diplomatski izvori i dodali da postoji podjeljenost unutar EU, s jedne su Francuska i Velika Britanija, dok su ostale članice neutralne, a među tim neutralnim neke zemlje strahuju od reakcije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Isti izvori su dodali da EU treba da ostane ujedinjena i da se izbjegne da svaka članica EU vodi “autonomnu politiku” prema Moskvi.

EU je pored toga podjeljena i o pitanju afere bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji.

Poslije odluke britanskih vlasti da protjeraju ruske diplomate, optužujući Rusiju da je odgovorna za to trovanje, tu mjeru protjerivanja je sprovelo 19 zemalja. Neke zemlje su samo pozvale ambasadore na konsultacije dok Austrija, Kipar i Grčka nisu preduzele ništa po tom pitanju.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*