5ad4be63-a4f8-45a8-9155-421f0a0a0a7e-sukobi-atina-1-previewOrg

Krv na ulicama Atine: Grci brane Siriju, ruše Trumanovu statuu

Grupa pristalica grčke Komunističke partije pokušala je danas da sruši statuu bivšeg američkog predsednika Harija Trumana u centru Atine tokom protesta zbog vazdušnih udara SAD, Francuske i Britanije na Siriju.
Demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrijebila suzavac da ih rastjera, javio je Reuters, pozivajući se na svjedoke. Najmanje troje demonstranata je povrijeđeno, dodala je britanska agencija.

​Na protestu se okupilo nekoliko stotina pristalica Komunističke partije. Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izvještava da su dvije osobe privedene, a da je jedna osoba povrijeđena na protestu, prenosi Tanjug.

Prema navodima grčke agencije, u protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali ka američkoj ambasadi. Sukobi su izbili kod statue Harija Trumana.

​U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi. Proteste je isto organizovala grčka Komunistička partija.

Demonstranti su se okupili na atinskom centralnom Trgu Sintagma, a potom su se uputili ka američkoj ambasadi, noseći transparente i uzvikujući parole protiv SAD.

​Kada su stigli do Ambasade, na ulici su crvenom farbom ispisali: „Amerikanci, ubice ljudi“. Potom su bezuspješno pokušali da farbu ubace u dvorište američke ambasade, prenosi AP.

Na fotografijama koje je objavila američka agencija vidi se kako demonstranti pale američku zastavu. SAD, Britanija i Francuska izvršile su zajedničke vazdušne udare u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile u Dumi 7. aprila, u kojem je najmanje 40 ljudi poginulo.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*