2018-04-16T145409Z_163007582_RC14FF99D800_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-USA

Sirijska protiv-vazdušna odbrana presrela rakete u Homsu

Sirijska protiv-vazudšna odbrana presrela je rakete u Homsu, centralnom dijelu zemlje, javila je jutros agencija Sana tri dana nakon što su snage SAD, Velike Britanije i Francuske sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji zbog optužbi o upotrebi hemijskog oružja.

.Sirijska protiv-vazdušna odbrana “presrela je rakete koje su ušle u sirijski vazdušni prostor iznad provincije Homs”, prenela je Sana.

Tu vijest je prenijela i sirijska televizija koja nije navela odakle su rakete bačene navodeći da je u pitanju “agresija”.

Neimenovani portparol sirijske vojske izjavio je Frans presu da još nije upoznat s tim incidentom, dok je Pentagon demantovao da su SAD i njeni saveznici odgovorni za to.

Ta informacija je objavljena tri dana nakon napada zapadnih zemalja u Siriji posle optužbi da su snage predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Stručnjaci medjunarodne organizacije za zabrnau hemijskog oružja (OPCW) koji su u subotu pokrenuli istragu o mogućoj upotrebi takvog oružja u Siriji, saopštili su da će sutra posetiti Dumu za nastavak istrage.

Rusija, koja se obavezala da osigura bezbednost te misije u Dumi, saopštila je da je došlo do kašnjenja odlaska na teren iz bezbjednosnih razloga jer je na putevima bila mina koja je uklonjena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne želi da ugrozi rad misije OPCW kako su britanske vlasti to ranije navele.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*