Bevanda: EU je uz nas, a odluke su na nama

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, komentarisao je danas izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka članstvu u Evropsku uniju. Bevanda smatra da se još jednom pokazalo da je Evropska unija uz BiH, ali da su ”odluke na nama”. Niti jedna cijena nije skupa kako bismo dobili kartu za članstvo, kazao je.

Bevanda smatra da BiH nema alternativu za članstvu u Evropskoj uniji.

“Koliko goda da imamo zadataka moramo ići putem Brisela. Svi načelno podržavaju člasntvo BiH u Europskoj uniji. Osnovne primjedbe koje su istaknute od strane Europske komisije su političke naravi. Posebno je istaknuto žurno rješavanje Izbornog zakona kako bi se omogućilo provođenje izbora i implementacija rezultata izbora. Ostalo nam je vrlo malo vremena za to. Primjedbe Komisije su poznate i nama samima. Dobro je što je Europska komisija detektirala probleme. Ali ne treba zanemariti i pozitivne primjere kao što je Mehanizam koordinacije koji je omogućio da se daju odgovori na Upitnik Europske komisije. To je dokazalo da jednim glasom možemo govoriti pred Europskom unijom. Kako je jučer rekao komesar Johanes Hahn da ne postoji besplatna karta za članstvo, ali mislim da ne postoji visoka cijena karte za članstvo. Naše članstvo u Europskoj uniji će rješiti mnoge balaste koje opterećuju bh. društvo”, rekao je.

Lars Gunnar-Wigemark, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH je naglasio da je u izvještaju navedeno da BiH u posljednjih 18 mjeseci nije učinila značajnije korake ka članstvu. Komentarisao je i izjavu predsjednika Evropske komisije, Jean-Claude Junckera da postoji mogućnost novog rata u državama regiona, ako ne postanu članicama Evropske unije.

“To je personalni komentar Junckera. Nisam vidio da postoji analiza ili interni dokumenti koji ukazuju na rizik rata u ovoj državi i regiji. Vjerujem da je to interpretacija Junckera koja se odnosi na dužu vremensku perspketivu”, kazao je Wigemark.

Wigemark je Bevandi predao izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*