Otkazana hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Hitna sjednica PD PSBiH planirana za danas je otkazana nakon što nije bilo kvoruma ni nakon drugog pokušaja, javio je reporter N1 Vlado Marić.

Sjednica je trebala početi u 10 sati, a s obzirom da kvorum nije izglasan početak sjednice je prolongiran i napravljena je pauza od pola sata.

Nakon drugog pokušaja, kvorum nije izglasan i hitna sjednica je otkazana.

Podsjećamo, poslanici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta tačka zove „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“.

“Te izjave, koje uključuju i izjavu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako i u cijelom regionu”, tvrdi, između ostalog, SNSD u obrazloženju svog zahtjeva.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) je saopćeno da zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH predstavlja „pokušaj grube zloupotrebe parlamenta od Dodikovih poslušnika“, te da je zahtjev, potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku, prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić.

SDA smatra da ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez saglasnosti Kolegija.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*