Mogućnost obilnih padavina u regionu tokom četvrtka i petka

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo, Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka i Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske izdali su narandžasto i crveno upozorenje, koje ukazuje na mogućnost obilnih padavina u regionu tokom četvrtka i petka.

Prognoze predviđaju padavine 40 do 60 l/m2, a lokalno čak i do 100 l/m2.

Očekivane količine padavina će sigurno, radi zasićenosti zemljišta vodom usljed prethodnih višemjesečnih padavina, imati značajniji uticaj na porast vodostaja na svim vodotocima u vodnom području rijeke Save.

U skladu s prognozama padavina, Agencija za vodno područje rijeke Save je već poduzela preventivne mjere prema obavezama iz Federalnog operativnog plana odbrane od poplava (FOP), vezane za mogućnost pojave poplavnih voda. Intenzivirane su aktivnosti na praćenju stanja vodostaja u okviru informacionog sistema voda u Agenciji.

Pravna lica angažovana na radovima redovnog održavanja vodoprivrednih objekata u vlasništvu Federacije BiH na poplavnim područjima u Posavini, i poslovima odbrane od poplava su već stavljena u stanje pune operativnosti.

U okviru preventivnih mjera vrši se alokacija opreme i materijalnih sredstava na pojedine lokalitete uz odbrambene savske nasipe.

Dat je nalog za punjenje određene količine vreća sa pijeskom za interventna djelovanja, pojačan je nadzor na svim vodnim objektima na ovom području.

Crpne stanice su u povremenom pogonu u cilju prepumpavanja zaobalnih voda u rijeku Savu.

Prema prikupljenim podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, na većini vodotoka vodnog područja rijeke Save u FBiH, u posljednjih šest sati bilježi se porast vodostaja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*