Novi režim izvoza u Tursku prolongiran do 1. jula

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović postigao je dogovor sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se odluka Vlade Republike Turske, o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa, prolongira do 1. jula 2018, te da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usaglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. privrednike i spriječile moguće štete.

Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija tražiće se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati dalju trgovinu. U cilju zaštite domaćih privrednika i definisanja daljih koraka, Šarović je o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom turske u BiH Haldunom Kočom, koji je Šarovića informisao o pismu Zeybekcija, kao odgovoru na zahtjev Šarovića za prolongiranje odluke i opredjeljenju da se saradnja sa BiH i dalje uspješno nastavi.

U tom smislu, ministar Šarović je, sa delegacijom ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Oslobođenje.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*